2012. május 22., kedd

Haverom a Messiás avagy mi a kártékonyabb: az előadás vagy a gyermeknevelő?

A múlt heti vidéki Haverom a Messiás előadásunkat 300 gyerek tanáraikkal ingyenesen nézhette meg. Az alábbi "épületes" levélváltás született a témában:

"Kedves alkotók!
Tegnap anélkül, hogy beszéltünk volna az előadásról, feltettem néhány kérdést a 7-es vegyes csoportjaimnak (Mindnyájan látták a darabot egy Pest megyei kisváros művelődési házában). Írásban válaszoltak, név nélkül.
30-ból 21 elítélő, és 7 elfogadó vélemény született.
Néhány sokat mondó gyermeki vélemény:
1. Tetszett, mert… Nem tetszett, mert…
…vicces volt….mert volt benne verekedés…poénos volt…
…csak káromkodással próbáltak viccesek lenni….egy bibliai eredetű történetet kiparodizáltak,de szerintem felháborító volt…érthetetlen, trágár, gusztustalan volt…. amit értettem, az is alpári volt…….durván adták elő a nemi közösülést….

2. Szerinted tetszett azoknak, akik hisznek Istenben?
……szerintem ez istenkáromlás volt…..nem!......trágár módon dolgoz fel bibliai történet…

3. Szerinted tetszett azoknak, akik nem hisznek Istenben?
…..előadásnak is szörnyű volt…..én nem hiszek Istenben, de ez nagyon durva produkció volt….igen, akik nem szeretik Istent, röhögtek az egészen….

4. Közelebb hozta Jézust a nézőkhöz?
….nem!!!...azok, akik nem hittek Jézusban, csak még erősödött az érzés……nem, taszító….Milyen Jézust? Volt szó Jézusról??.....ezen nem, mert tudatlan, bunkó,paraszt volt….
5. Megnéznél még egy ilyen előadást?
……Nem!...Neeeeeeeeeem!...NEM!...rossz volt, és ízléstelen…előadásnak nem mondanám….semmi képpen, ez Istenre nézve szégyen…Soha életemben…

6. Kedvet kaptál ettől a színházba járáshoz?
….máshova talán, a ide soha….máshol talán nem lesznek benne ilyen szavak…

7. Szerinted mit akartak közölni az alkotók ezzel a darabbal?
….Nem tudom, mert ez a darab hülyeség volt…..azt, hogy higgyél Istenben, de nem jött össze nekik…..nekem semmi jó, hasznos nem jött le….rossz értelmezés, színvonal alatti…..

Meglepően érett vélemények! Úgy látszik a kétezer éves erkölcsi normákat egyelőre nem sikerült kiölni az ifjúság nagy részéből. Függetlenül attól, hogy hívők, avagy sem. A 30 írás nálam megtekinthető.

Hiába való az igyekezetetek! Nem sikerült a mételyezés! A jó érzésű, normális erkölcsű embereket nem tudjátok befolyásolni!
Hasonló a hasonlónak örül. Örüljetek egymásnak, mi meg igyekszünk legközelebb nem belefutni egy ilyen baklövésbe...
Csaba Károlyné
 osztályfőnök"

A válaszunk:

"Tisztelt Osztályfőnöknő! Az előadás producereként meg vagyok gyözödve arról, hogy mielőtt felelős nevelőként elhozta a gyermekeket az ingyenes előadásra, körültekintően tájékozódott a produkció tartalmáról. Így tudomása volt arról, hogy a történet nem valós eseményekt dolgoz fel, hanem fikció (elképzelt). Az Ön kötelességének tartom erről részletesen tájékoztatni egy ilyen fontos témában, min t a vallás a serdülőket, akik életük fogékony korszakában vannak és Ön áll előttük, mint példa. Kérem tájékoztasson arról, hogy melyik iskolában tanít, nehogy véletlenül gyermekem oda írassam. Úgy vélem nincs biztonságban a gyerek, hiszen Ön tanítási idő alatt a felügyeletére bízott gyermekeket az egész második rész idejére (70 perc!), munkaideje alatt felügyelet nélkül hagyta. Ezt kénytelen leszek igazgatójának jelenteni, mint munkaköri kötelességének megszegését. Kérem ezzel a buta, tévedésektől hemzsegő levéllel, amit nyilvánlóan kitalált és az Ön frusztált (blokkolt érzelmi világú) helyzetéből kifolyólag alkotott, ne mételyezze a feljődő lelkeket. Akik közül az egyik kisgyerek előadás végén az igazgató úr föle hallatára azt mondta a szemembe, hogy Áldja meg Önöket az Úr. Lám, az Ön tudta nélkül és akarata ellenére a kisfiú tudta, hogy hol van. Javaslom, hogy mielőtt ismét arra szánja el magát, hogy ingyenesen kulturális eseményen vesz részt, behatóbban tájékozódjon annak miben létéről (magyarul: hogy hova megy) Üdvözli és sok szerencsét kíván a világban való tájlkozódásahoz.
Perjés János"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése